HOME OVER ONS ASSORTIMENT SCHARRELVLEES WORSTMAKERIJ CONTACT

 
 

Geschiedenis van scharrelvlees

Scharrelvlees begon als reactie van dierenbeschermers om dieren een hogere mate van welzijn te bieden. Scharreldieren zijn dieren die in tegenstelling tot soortgenoten uit de gangbare veehouderij meer ruimte hebben om vrij rond te lopen (scharrelen), en met natuurlijke voeding worden grootgebracht.

Nadelen van de bio industrie

Dieren uit de gangbare veehouderij worden beperkt in hun bewegingsvrijheid om de voederbehoefte laag te houden. Doordat de dieren zich weinig bewegen eten ze ook minder. Door de dieren dicht op elkaar te houden kunnen ook zoveel mogelijk dieren op een klein oppervlak geplaatst worden, allemaal met het oog op besparing.

De dieren krijgen standaard een aantal medicijnen en antibiotica toegediend om zo de kans op ziekte te beperken. Bij ziekte in de stal is het noodzakelijk om alle dieren, dus ook de gezonde dieren, te behandelen met extra medicijnen en antibiotica. In het geval dit niet gebeurt zal de ziekte overslaan op alle dieren omdat deze zo dicht op elkaar leven. De antibiotica en medicijnen worden vermengd door het drinkwater om zo op een eenvoudige manier alle dieren "gezond" te houden.

Tegenstanders van de bio industrie

Hoewel vrijwel iedereen het er over eens is dat deze manier van veehouderij niet diervriendelijk en juist is, blijkt het grootste deel van de Nederlandse consumenten toch de keuze te maken voor het (goedkopere) vlees uit de bio industrie.

Scharrelvlees is ontstaan uit een reactie van dierenbeschermers en later het grote publiek om de omstandigheden van dieren te verbeteren. Er was veel vraag naar een meer natuurlijke manier van veehouderij. Enkele boerenbedrijven en slagerijen zijn hier op in gegaan en hebben, het op dit moment bekende, scharrelvlees-concept opgestart. Een natuurlijke manier van veehouderij met als speerpunten: welzijn van het dier, natuurlijke leefruimte en gezonde plantaardige voeding.

Kies voor diervriendelijk scharrelvlees

Om consumenten een keuze te geven voor verantwoord vlees is Scharrelslagerij Veldt in 1983 gestart met het verkopen van uitsluitend gecontroleerd scharrelvlees. U vind bij ons een compleet assortiment vlees en vleeswaren van 100% scharrelvlees. Naast het hogere dierenwelzijn is het andere voordeel van scharrelvlees dat het voller van smaak is en van hogere kwaliteit.

Doordat de kosten van de boeren een stuk hoger liggen dan de bedrijven uit de bio industrie liggen de prijzen in de winkel ook enigszins hoger. Onze klanten betalen graag iets meer om zo bij te dragen aan het welzijn van het dier, en kiezen daarom bewust voor kwalitatief scharrelvlees.

Er zijn in Nederland een aantal boerenbedrijven die zich totaal hebben toegelegd op het diervriendelijk houden van hun dieren. Deze bedrijven worden periodiek streng gecontroleerd om zo het hoge niveau te waarborgen. Wij werken samen met een aantal geselecteerde Nederlandse boerenbedrijven. Daardoor weten wij exact waar het dier is opgegroeid en onder welke omstandigheden. Deze bedrijven zijn open in hun werkwijze en u bent daarom ook welkom om rond te kijken en zelf te zien hoe het bedrijf te werk gaat.